poniedziałek, 28 listopada 2011

Piernik


Składniki: (na dużą blachę)

4 szklanki mąki (tutaj orkiszowa, ale zazwyczaj jest to żytnia lub pszenna)
1 szklanka oliwy lub oleju
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mleka sojowego
2 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sodki
rodzynki
cynamon

Przygotowanie:

Łączymy składniki suche i mokre, mieszamy, następnie mokre dolewamy do suchych i miksujemy.
Pieczemy 50minut w 180 stopniach.
Smacznego!

sobota, 26 listopada 2011

Kiermasz kobiecy 3 - będziemy tam!

Już jutro od 10.00 w ośrodku kultury "Górna"na ul. Siedleckiej 1 będziecie mogli spróbować naszych krokietów z farszem sojowym i różnych słodkości:)

Zapraszamy!

niedziela, 20 listopada 2011

Pieczarki w sezamowej panierce i dip pomidorowy


Składniki: (dla dwóch osób)

6 dużych pieczarek
dwa duże pomidory
duża garść posiekanej natki pietruszki
śmietana orkiszowa (mała szklanka)

panierka:
graść sezamu zmieszana z mąką żytnią i jarzynką z solą morską+ śmietana orkiszowa

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy i wrzucamy na 3 minuty do wrzącej wody, odcedzamy i studzimy. W tym czasie pomidory obieramy ze skórki i blenderujemy, dodajemy małą szklankę śmietany orkiszowej i stawiamy na gaz do czasu, aż się zagotuje. Na koniec dorzucamy natkę, solimy i jeżeli dip okaże się kwaśny musimy go odrobinę posłodzić.
Ostudzone pieczarki moczymy w śmietanie orkiszowej, a następnie obtaczamy w panierce i wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy ok minuty z każdej strony.
Tak przygotowane pieczarki umoczone w pomidorowym dipie smakują rewelacyjnie, polecam!Smacznego!

sobota, 19 listopada 2011

Sałatka owocowa z płatkami owsianymi i cynamonem





Składniki:

trzy duże gruszki
grejfrut
dwa kiwi
graść płatków owsianych żytnich
duża łyżka cynamonu
mały jogurt sojowy (lub trzy duże łyżki mleka roślinnego)

Przygotowanie:

Kroimy owoce, mieszamy, dosypujemy płatki. Jogurt bądź mleko mieszamy z cynamonem i zalewamy sałatkę. Smacznego!

piątek, 18 listopada 2011

Sos mocno pomidorowy

Składniki:

100g suszonych pomidorów
2 duże pomidory
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pół puszki czerwonej fasoli konserwowej
główka czosnku
łyżeczka oliwy z oliwek
pieprz ziołowy, świeża bazylia, sól

Przygotowanie:

Czosnek smażymy na oliwie, solimy, dodajemy suszone pomidory i wcześniej obrane ze skórki i posiekane zwykłe pomidory. Fasolkę konserwową ugniatamy widelcem i mieszamy z koncentratem pomidorowym, dodajemy na patelnię. Całość doprawiamy dużą ilością świeżej bazyli, a także solą i pieprzem.
Podejemy np. z makaronem:)
Smacznego!

niedziela, 6 listopada 2011

Makaron z sosem czosnkowo-groszkowym


Składniki: (dla dwóch osób)

główka czosnku
dwa pomidory
puszka groszku konserwowego
paczka tofu naturalnego (niekoniecznie)
łyżka oliwy z oliwek

makaron pełnoziarnisty gniazda

sól ziołowa, pieprz ziołowy, papryka słodka, dwie małe łyżki cukru

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Pomidory parzymy, obieramy ze skóry i drobno kroimy. Czosnek siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, przyprawiamy. Po dwóch minutach dorzucamy posiekane pomidory, dusimy.W między czasie słodzimy i ewentualnie dorzucamy więcej pozostałych przypraw. Na koniec dodajemy ugnieciony widelcem groszek, mieszamy i dusimy razem ok 3 minut. W ostatniej chwili wpadło mi do głowy, aby dorzucić kostkę drobno pokrojonego tofu.
Sos kładziemy na ugotowany al dente makaron.
Smacznego!

sobota, 5 listopada 2011

Kotleciki z ciecierzycy





Składniki:

opakowanie ciecierzycy (400gram)
duża garść natki pietruszki
dwie szklanki mąki razowej
pół szklanki oleju

sól, pieprz ziołowy, czomber, jarzynka bez soli

Przygotowanie:

Ciecierzycę moczymy najlepiej przez całą noc, ale tym razem moczyłam ją jedynie dwie godziny. Następnie gotujemy ok 2 godzin dodając na koniec przyprawy. Ciecierzyca po dwóch godzinach gotowania nie jest bardzo miękka, dlatego nie da się jej łatwo ugnieść widelcem. Proponuję użyć maszynki do mielenia, bądź blendera.
Następnie do zmielonej ciecierzycy dodajemy natkę, mąkę i olej i lepimy małe kotleciki, które smażymy w głębokim tłuszczu.
Na zdjęciu podane z sosem sojowo-musztardowym (do majonezu sojowego dodane dwie łyżki musztardy).
Smacznego!