wtorek, 27 grudnia 2011

Rolada pieczarkowo-fasolowa








Składniki:

pół kilograma pieczarek
puszka czerwonej fasoli konserwowej
sól, pieprz ziołowy, czosnek,
ciasto francuskie

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy i ścieramy na trace, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy. Fasolę z niewielką ilością zalewy blenderujemy i dodajemy na patelnię, przyprawiamy. Dusimy do momentu odparowania wody (ok 20 minut) i odstawiamy do wystygnięcia. Suchy i zimny farsz nakładamy na ciasto francuskie i rolujemy. Pieczemy ok 30 minut i 160 stopniach. Wierzch rolady możmy posmarować oliwą, aby ładnie się zarumienił.

środa, 14 grudnia 2011

Wegilia w Łodzi

Uwaga uwaga!

Nagrodą za zajęcie pierwszego miejsca na najlepszy wegański przysmak na Vegilii(już w tę niedzielę!) będzie roczna prenumerata pisma Vege!

http://vege.com.pl/

niedziela, 11 grudnia 2011

Jabłkowe paszteciki



Składniki:

jedno ciasto francuskie
dwa jabłka
łyżeczk cukru (mi się akurat skończył,więc użyłam posypki cukrowej;))
mała łyżka cynamonu

Przygotowanie:

Jabłka obieramy za skórki, ściramy na tarce, słodzimy i dodajemy cynamon. Nakładamy na wcześniej ponacinane ciasto francuskie, lepimy małe paszteciki i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok 13 minut. Smacznego:)

sobota, 10 grudnia 2011

Pęczak z warzywami



Składniki:

niecała szklanka pęczaku
dwie szklanki wody
pół kg pieczarek
dwie marchewki
duża cebula
sól, pieprz, ostra papryka
puszka krojonych pomidorów

Przygotowanie:

Gotujemy pęczak 45 minut mieszając i dolewając wody. Potem starym sposobem zawijamy go w koc na 1-2 godziny.
Pieczarki obieramy i kroimy, wrzucamy na patelkę, dodajemy posiekaną cebulkę i marchew, na koniec dorzucamy pomidory. Dusimy i doprawiamy. Mieszamy z pęczakiem.
Smacznego!

Wegilia w Łodzi






Fundacja Viva! Akcja dla zwierząt – Łódź zaprasza na

Vegilia oraz Rasta Krismas!

Zapraszamy na drugą łódzką Vegilię oraz koncertowe Rasta Krismas!

Spotykamy się w niedzielę 18 grudnia, o godzinie 18 w Starej Szwalni (ul.Sienkiewicza 65) na świątecznej, wegańskiej uczcie.

Od godziny 20 rozgrzewać nas będą reaggowe rytmy w wykonaniu SoulJah Soundsystem czyli Franklina i Jubaala - (www.myspace.com/souljahsoundsystem)


Święta to czas miłości, radości i spokoju.
Niech będzie taki dla wszystkich!

http://www.youtube.com/watch?v=tW430Zbn83U

Podczas imprezy ogłoszony będzie konkurs na najlepszą potrawę!


Wjazd: 5zł (jesz i tańczysz do woli) lub z wegańską* potrawą

Mile widziane własny talerz i sztućce ;)


*Wegańska potrawa to taka, która nie zawiera składników pochodzenia
zwierzęcego, w tym ryb, mleka, nabiału, jajek, miodu.

Więcej info na: www.lodz.viva.org.pl oraz http://krwaweswieta.pl/

Przyłącz się do prawdziwych i radosnych świąt bez krwawych tradycji!
Więcej info: www.lodz.viva.org.pl

niedziela, 4 grudnia 2011

Kotlety z kalafiora







Skłaniki:

kalafior
bułka tarta
3/4 szklanki mleka sojowego
łyżka oliwy
sól, pieprz

Przygotowanie:

Gotujemy kalafiora i rozdrabniamy widelcem, lub blenderem. Dużą garść bułki moczymy w mleku sojowym i dodajemy do kalafiora, ugniatamy i dosypujemy resztę zwykłej bułki tartej, tak aby masa nie się nie rozpadała, dolewamy łyżkę oliwy i formujemy kotleciki. Smażymy i gotowe:)