wtorek, 31 stycznia 2012

Kotlety z selera + pieczarki w sosie śmietanowo-koperkowym





Składniki na dwie porcje z dokładką;)

Sos:
0,5 kg pieczarek
koperek
pół szklanki śmietany orkiszowej
curry
musztarda

Kotlety:
duży seler
bułka kukurydziana bezglutenowa
oliwa
curry
sól


makaron pełnoziarnisty orkiszowy (szklanka)


Przygotowanie:

Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce, wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy i dusimy. W szklance mieszamy śmietanę orkiszową z musztardą, curry i koperkiem, dolewamy do pieczarek po ok 7 minutach, mieszamy i dusimy ok 5 minut.

Selera obieramy i kroimy w plastry, obtaczamy w oliwie i bułce (połączonej z curry i solą). Smażymy ok 4 minut po każdej stronie (jeśli zrobimy w miarę cienkie plastry).

Podajemy z makaronem orkiszowym na różnych sałatach (z przewagą ukochanej rukoli);)
Smacznego!

niedziela, 15 stycznia 2012

Ciasto z konfiturami




Składniki:


¾ szklanki oleju
1 szklanka cukru trzcinowego
2 szklanki mąki razowej
szklanka mleka sojowego (lub wody)
3 duże łyżki śliwkowej konfitury domowej roboty
1 aromat pomarańczowy
duża łyżka cynamonu
dwie łyżki sodki
łyżka kakao


Przygotowanie:

Miksujemy cukier z olejem, aromatem i konfiturami, dodajemy stopniowo mąkę zmieszaną z sodą, cynamonem i mleko ciągle miksując. Wstawiamy do piekarnika na 50 minut ( w temperaturze 180').

Gdy wystygnie możemy zalać je polewą z gorzkiej czekolady.

Smacznego!

wtorek, 10 stycznia 2012

Kotleciki z tofu





Składniki na ok 12 kotlecików:

dwa opakowania tofu (tu akurat wędzone)
dwie garści mąki razowej
dwie garści bułki tartej
duuuużo zieleniny
czosnek (ilość wedle uznania)
ok 3 łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Tofu blenderujemy lub ugniatamy widelcem, dodajemy posiekaną zieleninkę i czosnek. Dosypujemy mąkę i bułkę, zalewamy oliwą i rękoma mieszamy, ugniatamy i formujemy kotleciki. Smażymy krótko po każdej stronie. Są pyszne! Smacznego!

niedziela, 8 stycznia 2012

Szybki sposób na...parówki sojowe w cieście


Składniki:

4 parówki sojowe na jedno ciasto francuskie
łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
sól ziołowa, pieprz ziołowy

Przygotowanie:

Ciasto kroimy na 4 kawałki, na każdym kawałku kładziemy parówkę i smarujamy ją oliwą z wyciśniętym czosnkiem i przyprawami. Zawiajmy i nacinamy na wierzchu. Wstawiamy do rozgrzanego pieca na ok 20 minut. Szybka i pożywna potrawa:)

Pasta z nerkowców




Składniki: (na dużą michę pasty)

ok 300gram nerkowców
pomidory suszone w oleju z ziołami (ole!)

Przygotowanie:

Nerkowce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc. Następnego dnia odcedzamy wodę i wlewamy do nerkowców pomidory z połową zalewy (żeby nie wyszły za tłuste). Całość blenderujemy lub (tak jak w tym przypadku) przepuszczamy przez maszynkę. Oczywiście możemy wszystko bardziej doprawić, ja tego nie robię, gdyż odpowiada mi w pełni smak kupionych pomidorków.
Smacznego:)