poniedziałek, 26 marca 2012

Rolada z tofu






Składniki:

ciasto francuskie
dwie marchewki
trzy cebule
kostka tofu
czerwona fasolka z puszki (jakaś resztka ze śniadania;))
ulubione przyprawy

Przygotowanie:

Marchewkę i tofu ścieramy na tarce, cebulkę drobno siekamy, smażymy na patelni i doprawiamy, dorzucamy fasolkę. Farsz musimy odparować i wystudzić!
Następnie nakładamy go na ciasto i zwijamy.
Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach, aż ciasto się zarumieni.
Szybki i prosty pomysł na obid;) Smacznego!

Ciasto z bananami




Składniki na keksówkę:

dwa dojrzałe banany
1/2 szklanki oliwy z oliwek
2/3 szklanki cukru buraczanego
1,5 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka cynamonu
2/3 szklanki wody

Przygotowanie:

Cukier miksujemy z oliwą i bananami, potem stopniowo dodajemy wymieszane składniki suche (mąkę, cynamon i proszek), podlewamy wodą i ciągle miksujemy do uzyskania kremowej masy. Pieczemy ok godziny w 180 stopniach.
Smacznego!

niedziela, 25 marca 2012

Robi się w Łodzi! 31.03 - będziemy tam!

Zapraszamy 31 marca w sobotę na teren dawnego China Town na Piotrkowskiej, a dokładniej do klubów Dom i Spaleni Słońcem.

Będziemy z pysznymi pierogami z tofu, ciastami i wegańskimi sajgonkami:)

A oprócz nas całe grono łódzkich artystów.

Zapraszamy!

Pieniążki ze sprzedaży jedzenia w całości zostaną przeznaczone na zakup karmy dla fundacji Kotylion i Viva gryzonie.




link do bloga robi się!

sobota, 24 marca 2012

Wiosenne pieczarki na cieście


Składniki:

ciasto:

ok 400 gram mąki jęczmiennej
łyżeczka soli
ok 40 ml zimnej wody
¾ kostki margaryny wegańskiej Alsan
farsz:

pół kilograma pieczarek
dwie cebule
szczypiorek
dwa ugotowane ziemniaki (pozostałości z wczorajszego obiadu, nie wolno marnować;))
dwie łyżki śmietany orkiszowej
pół kostki tofu do posypania
curry, sól, pieprz
Przygotowanie:

Do mąki dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę i odrobinę wody, miksujemy. Dalej ciasto ugniatamy już ręcznie, dodając wody, soli i ewentualnie trochę więcej mąki. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy minimum na 30 minut do lodówki.

Pieczarki ścieramy na tarce, cebulę drobno siekamy. Smażymy na oliwie dodając przyprawy i posiekany szczypiorek, na koniec dodajemy śmietanę i dusimy, aż woda odparuje. Odstawiamy do wystygnięcia.

Kulę ciasta rozwałkowujemy, układamy w blasze i pieczemy w 200 stopniach najpierw 10 minut pod przykryciem, a potem 10 minut bez. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Następnie układamy na cieście farsz, posypujemy startym tofu i jeszcze ok 25 minut pieczemy całość w 180 stopniach.
Smacznego!

sobota, 17 marca 2012

Kotlety z soczewicy z płatkami żytnimi






Składniki:

szklanka czerwonej soczewicy
szklanka płatków żytnich
ok pół szklanki oliwy/oleju
1/3 szklanki bułki tartej
przyprawy: czosnek, kolenra, sól, pieprz

Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy z przyprawami, odcedzamy i studzimy. Dodajemy płatki, bułkę, wyciśnięty czosnek i oliwę, ugniatamy ciasto i próbujemy formować kotleciki, w razie potrzeby dodajamy więcej oliwy bądź bułki.
Smażymy ok 3 minut po każdej stronie.
Smacznego!

niedziela, 11 marca 2012

Razowe ciasteczka w polewie czekoladowej



Składniki na 10 ciasteczek:

3/4 szklanki mąki razowej
1/8 kostki margaryny wegańskiej
zimna woda (mniej, niż pół szklanki)
szczypta soli
szczytpta cynamonu
polewa orzechowa gelwe (jest wegańska!)
posypka cukrowa

Przygotowanie:

Mąke ugniatamy z margaryną podlewając wodą, z ciasta formujemy kulkę i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po upływie 30 minut kulkę rozwałkowujemy i wycinamy dowolnego kształtu ciastka (ja użyłam foremki do babeczek). Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach. Polewamy polewą i posypujemy posypką.
Szybko, zdrowo, kolorowo:)

sobota, 10 marca 2012

Tarta z mąki jęczmiennej ze szpinakiem






Składniki (na dużą prostokątną blachę):

ciasto:

ok 400 gram mąki jęczmiennej
łyżeczka soli
ok 40 ml zimnej wody
¾ kostki margaryny wegańskiej Alsan

farsz:

ok 400 gram szpinaku (liście)
pół szklanki mleka roślinnego
główka czosnku
sól
¼ kostki margaryny wegańskiej Alsan
kostka wędzonego tofu

Przygotowanie:

Do mąki dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę i odrobinę wody, miksujemy. Dalej ciasto ugniatamy już ręcznie, dodając wody, soli i ewentualnie trochę więcej mąki. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy minimum na 30 minut do lodówki.

Szpinak zalewamy mlekiem, wkrajamy margarynę i ¾ kostki startego na tarce tofu (reszta będzie do posypki), wyciskamy czosnek i solimy. Miksujemy lub blenderujemy całość, odstawiamy do wystygnięcia.

Kulę ciasta rozwałkowujemy, układamy w blasze i pieczemy w 200 stopniach najpierw 10 minut pod przykryciem, a potem 10 minut bez. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Następnie układamy na cieście farsz, posypujemy startym tofu i jeszcze ok 25 minut pieczemy całość w 180 stopniach.
Smacznego!