sobota, 12 maja 2012

Miks warzyw na kruchym cieście



Składniki:
ciasto:

2,5 szklanki mąki żytniej
pół ciemnego piwa
1/2 kostki wegańskiej margaryny (tu Alsan)

farsz:
2 marchewki
2 pietrzuszki
pół selera
pół bakłażana
pół cukini
żółta fasolka
kukurydza (jakieś resztaki z wczoraj;))
pół papryki

+ulubione przyprawy (tutaj był miks wszystkiego, co było pod ręką;))

Przygotowanie:

Z podanych składników wygniatamy ciasto, lepimy kulę i wkładamy minimum na pół godziny do lodówki. W tym czasie włoszczyznę ścieramy na tarce i podsmażamy na patelni, po ok 5 minutach dodajemy szklankę wody. Cukinię i bakłażana kroimy w plasterki i dorzucamy do włoszczyzny. Fasolkę miałam mrożoną, więc chwilę wcześniej trochę ją podgotowałam i potem dodałam do reszty.Na koniec dorzuciłam pokrojoną paprykę i kukurydzę. Farsz przyprawiamy i dusimy, aż wyparuje z niego woda.
Ciasto rozwałkowujemy i pieczemy ok 20 minut ( z czego ostatnie 8 pod przykryciem). Potem nakładamy ostudzone warzywa i jeszcze raz, tym razem całość wkładamy do piekarnika na jakieś 10 minut.
Smacznego!

niedziela, 6 maja 2012

Warzywa po meksykańsku z seitanem




 
Składniki:

gluten pszenny
papryka żółta i czerwona
fasolka czerowna
fasolka zielona
pomidor
sól
pieprz cayenne
papryka ostra
czosnek



Przygotowanie:

Seitana jak zawsze robię według przepisu z puszki (http://puszka.pl/przepis/4606-seitan_czyli_chinskie_mieso_.html ), po ugotowaniu kroję go w kawałki, posypuję przyprawami i smażę. Gdy lekko się zarumieni dodaję posiekane warzywa, podlewam wodą, przyprawiam i duszę ok 20 minut. Smacznego!