piątek, 24 sierpnia 2012

Kotlety sojowe w sezamowej panierce ze szpinakiem i pieczonymi ziemniakami




Przychodzi taki dzień, że ma się ochotę na stare poczciwe kotlety sojowe;)

Składniki:

kotlety sojowe 
sezam
bułka tarta kukurydziana (bezglutenowa)
świeży szpinak
musztarda
czosnek
ziemniaki

Przygotowanie:

Kotlety sojowe panierujemy w sezamie zmieszanym z bułką kukurydzianą (moczymy odrobinę w oliwie, żeby się trzymało), smażymy i odstawiamy. Szpinak dusimy na patelni z czosnkiem, na koniec dodajemy musztardę. My mieliśmy ochotę na pieczone pyry, ale każdy może zjeść z czym lubi.
Smacznego:)

środa, 22 sierpnia 2012

Cannelloni z tofu







Składniki na 6 sztuk:

6 makaronów cannelloni
kostka tofu wędzonego
3 cebule
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
wegański ser Ricotta Velcano

szarena sól (lub czubryca, sól morska, pieprz ziołowy)

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek szklimy na patelni na minimalnej ilości oliwy z oliwek, jak się zarumienią dodajemy ugniecione widelcem tofu, przez ok 3 minut mieszając podgrzewamy, dodajemy ser, natkę pietruszki i przyprawiamy szareną solą. 
Makaron gotujemy al dente, wkładamy farsz, układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika na ok 15minut. Podałam z resztą farszu (wyszło go trochę za dużo).

wtorek, 21 sierpnia 2012

poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Krem z soczewicy z imbirem



Składniki:

szklanka czerwonej soczewicy
3 marchewki
3 pietruszki
pół selera
por
ok 3 cm imbiru
3 ząbki czosnku
łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
liść laurowy
majeranek
natka pietruszki
sól
pieprz

Przgotowanie:

Warzywa drobno kroimy i wrzucamy do garnka, dodajemy opukaną soczewicę, liść lurowy i posiekany imbir. Wlewamy ok 1l wrzącej wody i gotujemy ok 25 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy zmiażdżony czosnek, majeranek, sos sojowy,sól i pieprz, skrapaiamy sokiem z cytryny. Odstawić na 10 minut a potem zblenderować. Podawać z natką pietrzuszki i świeżym ciemnym pieczywkiem(lub grzankami). Smacznego!

Fasolka z soczewicą i soją w sosie curry



Składniki:

fasolka szparagowa
garść granulatu sojowego
garść czerwonej soczewicy
pasta curry (pycha!)

Przygotowanie:

Fasolkę gotujemy, najlepiej na parze. Granulat zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, soczewicę wrzucamy na rozgrzaną oliwę, chwilę smażymy i zalewamy szklanką wrzątku. Dodajemy granulat i dusimy. Jak woda w miarę odparuje dodajemy łychę pasty curry i mieszamy

sobota, 18 sierpnia 2012

Słodka chwila ze śmietaną ryżową;)

Sklep vegevege.pl wreszcie wystartował, więc zaraz po powrocie do kraju zaopatrzyłam się m.in w pyszną bitą śmietanę ryżową:











Składniki:

świeże owoce i bakalie
2 łyżeczki proszku agar na ok 600ml wody
bita śmietana ryżowa

Przygotowanie:

Agar rozpuszczamy w zimnej wodzie i odstawiamy na ok 10 min, potem tyle samo gotujemy i zalewamy nasze owocy i bakalie, wstawiamy do lodówki na minimum 45 minut. Podajemy z dużą ilością bitej śmietany;)

Dzień dobry:)

Wypoczęci i nasłonecznieni wracamy do rzeczywistości;)

Na początek zapraszamy już 26 sierpnia na spotkanie pt.: "Inicjatywa wegańsko-jogiczna" do parku 3maja (przy górce).

Celem spotkania jest relaksacyjne zajęcia jogi i wspólne wegańskie śniadanie na trawce.

Zabieramy rodzinę, znajomych i pupili, koc,matę i przygotowujemy wegańskie śniadanie dla siebie i dla innych...

PLAN SPOTKANIA:
11:00 - JOGA ZA USMIECH

12:00- WEGAŃSKIE ŚNIADANIE

13:00- KĄPIEL W DŹWIĘKACH MIS I GONGÓW, PROWADZĄCA SYLWIA OZIMEK, MUZYKOTERAPEUTA

Przybywamy licznym gronem z uśmiechem i dobrze się bawimy :))))



Poza tym kilka zdjęć z chorwackiego żywienia, no i najważniejsza rzecz przywieziona z Bułgarii w ilości sztuk 20 - szarena sol.