poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Krem z soczewicy z imbirem



Składniki:

szklanka czerwonej soczewicy
3 marchewki
3 pietruszki
pół selera
por
ok 3 cm imbiru
3 ząbki czosnku
łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
liść laurowy
majeranek
natka pietruszki
sól
pieprz

Przgotowanie:

Warzywa drobno kroimy i wrzucamy do garnka, dodajemy opukaną soczewicę, liść lurowy i posiekany imbir. Wlewamy ok 1l wrzącej wody i gotujemy ok 25 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy zmiażdżony czosnek, majeranek, sos sojowy,sól i pieprz, skrapaiamy sokiem z cytryny. Odstawić na 10 minut a potem zblenderować. Podawać z natką pietrzuszki i świeżym ciemnym pieczywkiem(lub grzankami). Smacznego!

1 komentarz:

  1. wlasnie dzisiaj zrobilam ta zupke i musze przyznac ze jest calkiem dobra. Oczywiscie jak ktos lubi soczewice. meeega pozywna... nawet moj facio sie nia najadl, a twierdzi ze zupa to nie obiad... ja w swojej wersji dodalam jeszcze kolendre (swieza) zapach kolendry i imbiru...achhh uwielbiam to polaczenie...
    p.s. baaardzo przydatny blog dla vege maniakow...:P
    PZDR
    Wera/ LBN

    OdpowiedzUsuń