Składniki:
szklanka czerwonej soczewicy
3 marchewki
3 pietruszki
pół selera
por
ok 3 cm imbiru
3 ząbki czosnku
łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
liść laurowy
majeranek
natka pietruszki
sól
pieprz
Przgotowanie:
Warzywa drobno kroimy i wrzucamy do
garnka, dodajemy opukaną soczewicę, liść lurowy i posiekany
imbir. Wlewamy ok 1l wrzącej wody i gotujemy ok 25 minut, aż
warzywa będą miękkie. Dodajemy zmiażdżony czosnek, majeranek,
sos sojowy,sól i pieprz, skrapaiamy sokiem z cytryny. Odstawić na
10 minut a potem zblenderować. Podawać z natką pietrzuszki i świeżym ciemnym
pieczywkiem(lub grzankami). Smacznego!
wlasnie dzisiaj zrobilam ta zupke i musze przyznac ze jest calkiem dobra. Oczywiscie jak ktos lubi soczewice. meeega pozywna... nawet moj facio sie nia najadl, a twierdzi ze zupa to nie obiad... ja w swojej wersji dodalam jeszcze kolendre (swieza) zapach kolendry i imbiru...achhh uwielbiam to polaczenie...
OdpowiedzUsuńp.s. baaardzo przydatny blog dla vege maniakow...:P
PZDR
Wera/ LBN