Składniki:
ciasto:
2,5 szklanki mąki żytniej
pół ciemnego piwa
1/2 kostki wegańskiej margaryny (tu Alsan)
farsz:
2 marchewki
2 pietrzuszki
pół selera
pół bakłażana
pół cukini
żółta fasolka
kukurydza (jakieś resztaki z wczoraj;))
pół papryki
kukurydza (jakieś resztaki z wczoraj;))
pół papryki
+ulubione przyprawy (tutaj był miks wszystkiego, co było pod ręką;))
Przygotowanie:
Z podanych składników wygniatamy ciasto, lepimy kulę i wkładamy minimum na pół godziny do lodówki. W tym czasie włoszczyznę ścieramy na tarce i podsmażamy na patelni, po ok 5 minutach dodajemy szklankę wody. Cukinię i bakłażana kroimy w plasterki i dorzucamy do włoszczyzny. Fasolkę miałam mrożoną, więc chwilę wcześniej trochę ją podgotowałam i potem dodałam do reszty.Na koniec dorzuciłam pokrojoną paprykę i kukurydzę. Farsz przyprawiamy i dusimy, aż wyparuje z niego woda.
Ciasto rozwałkowujemy i pieczemy ok 20 minut ( z czego ostatnie 8 pod przykryciem). Potem nakładamy ostudzone warzywa i jeszcze raz, tym razem całość wkładamy do piekarnika na jakieś 10 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz