czwartek, 7 czerwca 2012

Pełnoziarnista pizza ze szpinakiem i koperkowym sosem




Składniki:

Ciasto:
szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
pół butelki ciemnego piwa
pół kostki margaryny wegańskiej (tu "Zwykła z Kruszwicy")

garść świeżego szpinaku
dwa małosolne ogórki
pół czerwonej papryki
cebulka
łyżka koncentratu pomidorowego

Sos:
dwie łyżki śmietany orkiszowej
dwie łyżki musztardy
odrobina ketchupu
świeży posiekany koperek

Przygotowanie:

Z podanych składników wygniatamy ciasto, lepimy kulę i wkładamy minimum na pół godziny do lodówki. Potem je rozwałkowujemy i układamy w tortownicy (można oczywiście po prostu rozłożyć je na blasze). Zapiekamy ciasto ok 10 minut w 150 stopniach, wyjmujemy i chwilę studzimy.Ciasto smarujemy koncentratem i układamy na nim kolejno szpinak, cebulkę, ogórki i paprykę. Pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu polewamy sosem. Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz