niedziela, 6 listopada 2011

Makaron z sosem czosnkowo-groszkowym


Składniki: (dla dwóch osób)

główka czosnku
dwa pomidory
puszka groszku konserwowego
paczka tofu naturalnego (niekoniecznie)
łyżka oliwy z oliwek

makaron pełnoziarnisty gniazda

sól ziołowa, pieprz ziołowy, papryka słodka, dwie małe łyżki cukru

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Pomidory parzymy, obieramy ze skóry i drobno kroimy. Czosnek siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, przyprawiamy. Po dwóch minutach dorzucamy posiekane pomidory, dusimy.W między czasie słodzimy i ewentualnie dorzucamy więcej pozostałych przypraw. Na koniec dodajemy ugnieciony widelcem groszek, mieszamy i dusimy razem ok 3 minut. W ostatniej chwili wpadło mi do głowy, aby dorzucić kostkę drobno pokrojonego tofu.
Sos kładziemy na ugotowany al dente makaron.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz