niedziela, 20 listopada 2011

Pieczarki w sezamowej panierce i dip pomidorowy


Składniki: (dla dwóch osób)

6 dużych pieczarek
dwa duże pomidory
duża garść posiekanej natki pietruszki
śmietana orkiszowa (mała szklanka)

panierka:
graść sezamu zmieszana z mąką żytnią i jarzynką z solą morską+ śmietana orkiszowa

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy i wrzucamy na 3 minuty do wrzącej wody, odcedzamy i studzimy. W tym czasie pomidory obieramy ze skórki i blenderujemy, dodajemy małą szklankę śmietany orkiszowej i stawiamy na gaz do czasu, aż się zagotuje. Na koniec dorzucamy natkę, solimy i jeżeli dip okaże się kwaśny musimy go odrobinę posłodzić.
Ostudzone pieczarki moczymy w śmietanie orkiszowej, a następnie obtaczamy w panierce i wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy ok minuty z każdej strony.
Tak przygotowane pieczarki umoczone w pomidorowym dipie smakują rewelacyjnie, polecam!Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz