Składniki:
opakowanie ciecierzycy (400gram)
duża garść natki pietruszki
dwie szklanki mąki razowej
pół szklanki oleju
sól, pieprz ziołowy, czomber, jarzynka bez soli
Przygotowanie:
Ciecierzycę moczymy najlepiej przez całą noc, ale tym razem moczyłam ją jedynie dwie godziny. Następnie gotujemy ok 2 godzin dodając na koniec przyprawy. Ciecierzyca po dwóch godzinach gotowania nie jest bardzo miękka, dlatego nie da się jej łatwo ugnieść widelcem. Proponuję użyć maszynki do mielenia, bądź blendera.
Następnie do zmielonej ciecierzycy dodajemy natkę, mąkę i olej i lepimy małe kotleciki, które smażymy w głębokim tłuszczu.
Na zdjęciu podane z sosem sojowo-musztardowym (do majonezu sojowego dodane dwie łyżki musztardy).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz