sobota, 18 lutego 2012

Jabłka w galarecie i kakaowe babeczki

... czyli zabawa z agarem:)




Składniki na nietypową jabłkową galaretkę;) :

mała łyżeczka proszku żelującego agar
300ml wody
3 jabłka
łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Agar rozpuszczamy w wodzie i gotujemy ok 15 minut. Jabłka ścieramy na tarce, dodajemy cynamon i cukier, zalewamy wodą z agarem i wstawiamy do lodówki na ok 2,3 godziny.

Babeczki:

Składniki:

szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oliwy
szklanka mleka kukurydzianego (może być woda lub inne mleko roślinne)
garść wiórek kokosowych
3 łyżki kakao
łyżka sody (lub jak kto woli proszku do pieczenia)

Przygotowanie:

Łączymy składniki mokre i suche, następnie mokre dodajemy do suchych miksując. Wlewamy do foremek i wstawiamy do rozgrzanego na 170 stopni piekarnika na ok 45 min.

Babeczki wyszły dość słodkie i super komponują się z niesłodką jabłkową galaretką:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz