Składniki:
dwie duże papryki
¾ szklanki pełnoziarnistego makaronu (tu orkiszowy)
mały koncentrat pomidorowy
czosnek (ilość wedle uznania)
cebula
przyprawy (sól i pieprz ziołowe, kolendra, papryka słodka, szczypta cukru i chili)
Przygotowanie:
Na patelni podsmażamy czosnek i cebulę, dodajemy gotowany wcześniej ok 5 minut makaron. Podsmażamy ok 3 minut dodając sól, pieprz i paprykę słodką. Koncentrat mieszamy z wodą (ok. pół szklanki) i zalewamy nim makaron. Mieszamy i przyprawiamy, dusimy ok 10 minut.
W tym czasie przygotowujemy papryczki i włączamy piekarnik na ok 200 stopni. Wydrążone papryczki faszerujemy i wstawiamy do piekarnika. U mnie zwykle jest to ok. 45 minut, żeby papryczki pozostały lekko chrupiące. Smacznego!
Super! Kiedy tylko będę mieć dostęp do piekarnika, na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuń