sobota, 10 marca 2012

Tarta z mąki jęczmiennej ze szpinakiem






Składniki (na dużą prostokątną blachę):

ciasto:

ok 400 gram mąki jęczmiennej
łyżeczka soli
ok 40 ml zimnej wody
¾ kostki margaryny wegańskiej Alsan

farsz:

ok 400 gram szpinaku (liście)
pół szklanki mleka roślinnego
główka czosnku
sól
¼ kostki margaryny wegańskiej Alsan
kostka wędzonego tofu

Przygotowanie:

Do mąki dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę i odrobinę wody, miksujemy. Dalej ciasto ugniatamy już ręcznie, dodając wody, soli i ewentualnie trochę więcej mąki. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy minimum na 30 minut do lodówki.

Szpinak zalewamy mlekiem, wkrajamy margarynę i ¾ kostki startego na tarce tofu (reszta będzie do posypki), wyciskamy czosnek i solimy. Miksujemy lub blenderujemy całość, odstawiamy do wystygnięcia.

Kulę ciasta rozwałkowujemy, układamy w blasze i pieczemy w 200 stopniach najpierw 10 minut pod przykryciem, a potem 10 minut bez. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Następnie układamy na cieście farsz, posypujemy startym tofu i jeszcze ok 25 minut pieczemy całość w 180 stopniach.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. o rany, zazdroszczę tej tarty - nie mam piekarnika to sobie nie zrobię niestety...
    ale jak się już wzbogacę to z tego przepisu chętnie skorzystam

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń