Składniki:
ciasto:
ok 400 gram mąki jęczmiennej
łyżeczka soli
ok 40 ml zimnej wody
¾ kostki margaryny wegańskiej Alsan
farsz:
pół kilograma pieczarek
dwie cebule
szczypiorek
dwa ugotowane ziemniaki (pozostałości z wczorajszego obiadu, nie wolno marnować;))
dwie łyżki śmietany orkiszowej
pół kostki tofu do posypania
curry, sól, pieprz
Przygotowanie:
Do mąki dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę i odrobinę wody, miksujemy. Dalej ciasto ugniatamy już ręcznie, dodając wody, soli i ewentualnie trochę więcej mąki. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy minimum na 30 minut do lodówki.
Pieczarki ścieramy na tarce, cebulę drobno siekamy. Smażymy na oliwie dodając przyprawy i posiekany szczypiorek, na koniec dodajemy śmietanę i dusimy, aż woda odparuje. Odstawiamy do wystygnięcia.
Kulę ciasta rozwałkowujemy, układamy w blasze i pieczemy w 200 stopniach najpierw 10 minut pod przykryciem, a potem 10 minut bez. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Następnie układamy na cieście farsz, posypujemy startym tofu i jeszcze ok 25 minut pieczemy całość w 180 stopniach.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz