niedziela, 1 kwietnia 2012

Pieczone pierogi z tofu i soczewicą


Pewnie nie tylko ja zachwycałam się wczoraj nad pierożkami Radka i jego żony:)

Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki
160 g wegańskiej margaryny
2/3 szklanki piwa
łyżeczka soli

Farsz:

2-3 cebule
czerwona papryka
350 g czerwonej soczewicy
4 łyżeczki koncetratu pomidorowego
pęczek natki pietruszki
kostka tofu
sól, piprz cayenne, sos sojowy

Przygotowanie:

Posiekane cebule zeszklić na oliwie w garnku. Wsypać przyprawy, a po chwili dodać soczewicę. Przesmażyć przez moment, a potem dodać trochę wrzątku, tak aby soczewica pęczniała. Dodać posiekaną w kostkę paprykę. Następnie dodawać stopniowo wrzątek pamiętając, że farsz ma być gęsty. Doprawić sosem sojowym. Wyłączyć ogień, gdy soczewica jest miękka. Do garnka dodać posiekaną natkę i doprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia. W międzyczasie pokroić tofu w małe kosteczki.
Ciasto na pierogi przygotować wcześniej, lub później lub zaprosić pomocnika, który zrobi je jak my będziemy robić farsz.
Posiekać margarynę z 2,5 szklankami mąki i solą, dodać większość piwa i jak najszybciej zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt twarde - dodać piwa, jeśli za miękkie - mąki. Odstawić na 20 minut do lodówki. 
Ciasto rozwałkować. Wycinać kwadraty o boku ok. 8 cm. Nakładać po łyżce farszu, kostkę tofu i sklejać jak kopertę. Każdy pasztecik posmarować oliwą lub olejem. Piec na papierze w 200 stopniach ok 10 minut. 
Nie trzeba się obawiać piwa - alkohol wyparuje w trakcie pieczenia.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz