sobota, 21 kwietnia 2012

Tarta z soczewicą


Składniki:

ciasto:
szklanka mąki
pół szklanki piwa (najlpeiej ciemne)
pół kostki wegańskiej margaryny)

farsz:
pół szklanki czerwonej soczewicy
cebula
natka pietruszki
pół kostki tofu
2 duże łyżki koncetratu pomidorowego
przyprawy

Przygotowanie:

Z mąki, piwa i margaryny ugniatamy ciasto i odstawiamy na godzinkę do lodówki. 
W tym czasie podsmażamy na oliwie posiekaną cebulkę, dodajemy soczewicę, podlewamy wrzątkiem i dusimy, aż soczewica napęcznieje. Na koniec dodajemy koncentrat, natkę, przyprawy i pokrojone w kostkę tofu. Studzimy farsz.
Ciasto rozwałkowujemy i układamy w tortownicy, na wierzch kładziemy nasz farsz.
Pieczemy ok 20 minut w 200 stopniach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz