wtorek, 31 stycznia 2012

Kotlety z selera + pieczarki w sosie śmietanowo-koperkowym





Składniki na dwie porcje z dokładką;)

Sos:
0,5 kg pieczarek
koperek
pół szklanki śmietany orkiszowej
curry
musztarda

Kotlety:
duży seler
bułka kukurydziana bezglutenowa
oliwa
curry
sól


makaron pełnoziarnisty orkiszowy (szklanka)


Przygotowanie:

Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce, wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy i dusimy. W szklance mieszamy śmietanę orkiszową z musztardą, curry i koperkiem, dolewamy do pieczarek po ok 7 minutach, mieszamy i dusimy ok 5 minut.

Selera obieramy i kroimy w plastry, obtaczamy w oliwie i bułce (połączonej z curry i solą). Smażymy ok 4 minut po każdej stronie (jeśli zrobimy w miarę cienkie plastry).

Podajemy z makaronem orkiszowym na różnych sałatach (z przewagą ukochanej rukoli);)
Smacznego!

3 komentarze:

  1. WOW! Czad! Lubie selera więc chętnie spróbuję! Na konkurs weganizm.blox.pl przesłałam jakiś czas temu takie selerowe kotlety http://badzweganinem.blox.pl/2011/11/Przepis-konkursowy-Selerowe-Cordon-Bleu-1.html (wygrałam pięny kubeczek przy okazji i koszulkę )

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja obgotowuję najpierw plastry selera ( można na parze)- to skraca czas smażenia i jest zdrowiej :) Właśnie dziś planuję takie kotlety, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zachęcamy do podsyłania przepisów:) Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń