poniedziałek, 10 października 2011
Kotleciki warzywno - gryczane
Składniki:
(porcja na ok. 16 kotlecików)
100 g kaszy gryczanej (1 saszetka)
1 cebulka
1 duża czerwona papryka
połowa niedużej cukinii
1 sojowa wędzona parówka (ewentualnie można użyć dwóch plastrów wędzonego tofu lub czubatej łyżki granulatu sojowego)
1 duży pomidor
ok. 7 płaskich łyżek stołowych mąki
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. Pokrojoną cebulkę, paprykę i cukinię podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy drobno pokrojoną parówkę oraz obranego ze skóry pomidora, przyprawiamy i dusimy – do uzyskania rodzaju leczo.
Tak przygotowany gulasz warzywny łączymy z ugotowaną kaszą gryczaną oraz mąką, wyrabiamy masę i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Kolejno, formujemy kotleciki i smażymy krótko na oleju.
Powyższe składniki – z wykluczeniem mąki, mogą równie dobrze służyć jako farsz do wegańskich gołąbków.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz