sobota, 1 października 2011

Tortilla z seitanem



Składniki:

dwie tortille ( w tym przypadku kupne)
ok 200gram glutenu pszennego
pół cukini
pół puszki fasoli czerwonej

ketchup
majonez sojowy
sos sojowy
sól ziołowa, czosnek, pieprz

Przygotowanie:

Seitana zawsze robię według przepisu z puszki:
Mąkę zagnieść w misce lub dużym garnku tak, aby ciasto kleiło się do rąk, ale nie rozlewało się. Zostawić na pół godziny. Ciasto zalać wodą i jednostajnie ugniatać tak, żeby masa pozostała w jednym kawałku. Gdy na dłoniach pojawi się biały osad, wodę wylać i wlać czystą wodę i tak w kółko, aż z masy zostanie żółtawa, gumiasta kula. Następnie gumiastą kulę gotować w wodzie z dwoma łyżkami sosu sojowego(gdy wypłynie na wierzch, gotować jeszcze około 15 min).

Ugotowaną kulę kroimy na drobne kawałki i smażymy na patelni z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu.

Oprócz seitana do tortilli przyrządziłem farsz z tego, co było pod ręką, czyli z cukini pokrojonej w plastry  podsmażonej z czerwoną fasolką.

Całość polałem sosem z ketchupu i majonezu sojowego z czosnkiem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz