Składniki: (na ok 13 pierogów)
2 szklanki mąki
woda
sól
mała łyżeczka oleju
10 suszonych grzybów
kilka pieczarek
0,5 kg kapusty kiszonej
sól, pieprz
Przygotowanie:
Do przesianej przez sitko mąki dodajemy sól i olej oraz taką ilość wody, aby ciasto dało się dobrze zgnieść. Kiedy już je dobrze wygnieciemy musimy je rozwałkować.
Grzybki moczymy, odsączamy i bardzo drobno kroimy. Pieczarki obieramy i najlepiej ścieramy na drobnej tarce. Kapustę płuczemy i również drobno kroimy. Warzywa gotujemy do momentu, aż kapusta będzie miękka (ok 25minut).
Z ciasta przy pomocy szklanki wykrajamy koła, na środek każdego z nich nakładamy łyżkę wystudzonego farszu i lepimy pieroga.
Pierożki gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz