piątek, 7 października 2011

Zebra

Swoim przepisem na zebrę podzieliła się z nami Agata, dziękujemy:)



Składniki: (na średniej wielkości tortownicę)

1,5 szklanki cukru

2,5 szklanki mąki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka wody

1 szklanka oleju

3 łyżeczki kakao

Przygotowanie: 

Wszystkie składniki – oprócz kakao – łączymy ze sobą i miksujemy. Masę dzielimy na połowę, do jednej dodając kakao. Na wysmarowaną olejem i posypaną mąką lub kaszą manną tortownicę lejemy centralnie, przemiennie 2 łyżki stołowe jasnego i 2 łyżki ciemnego ciasta. Pieczemy ok. 45 min w temp. ok. 200 stopni C.

Po wyjęciu z piekarnika, wierzch ciasta można pokryć polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.

POLEWA CZEKOLADOWA: 4 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki cukru (wg uznania), pół łyżeczki cukru waniliowego, niewielka ilość mleka kokosowego lub sojowego waniliowego - dodawane jako ostatnie. Mieszamy na zimno. Gdy połączone składniki uzyskają konsystencję gęstego kremu, lekko podgrzewamy i "czekoladujemy" zeberkę. ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz