piątek, 7 października 2011

Rolada szpinakowa


Rolada po raz kolejny, tym razem szpinakowa:)

Składniki:

jedno ciasto francuskie
pół opakowania mrożonego rozdrobnionego szpinaku (niestety nie dostałam świeżego)
kilka pieczarek
główka czosnku
sól 
pieprz
oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce, wrzucamy na patelnię i podsmażamy na jednej małej łyżce oliwy z oliwek razem z dwoma drobno posiekanymi ząbkami czosnku. Dodajemy pół opakowania szpainku, dusimy razem z pieczarkami ok 20 minut, dodając wyciśnięty czosnek(ilość wedle uznania), sól i pieprz. Kiedy farsz wystygnie nakładamy go na środek ciasta francuskiego i zwijamy roladę. Nacinamy tak jak na zdjęciu.
Pieczemy ok 20 minut w 200stopniach.

7 komentarzy:

  1. To na pewno pyszność! :) Mam jeden problem - nie znam sprawdzonego przepisu na wegańskie ciasto francuskie. Czy mogę liczyć na recepturę? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W tym przypadku ciasto francuskie zostało kupione w Biedronce:) Jest w 100% wegańskie, a do tego tanie (ok 3zł), dlatego często z niego korzystamy. Przepis na ciasto francuskie własnej roboty pojawi się niedługo. Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie, uwielbiam szpinak (od niedawna;))

    OdpowiedzUsuń
  4. A czym posmarować ciasto na wierzchu, żeby wyglądało apetycznie i było rumiane?

    OdpowiedzUsuń
  5. Proponujęemy odrobinę oliwy z oliwek, chociaż i bez tego jest apetyczne i rumiane:)

    OdpowiedzUsuń
  6. główka, czosnku nigdy za mało;)

    OdpowiedzUsuń