Składniki:
ok. pół szklanki kaszy jęczmiennej (u mnie to była pozostałość z dnia poprzedniego ;)
3 duże marchewki
mąka kukurydziana
olej/oliwa
przyprawy: cząber, słodka papryka, sól, pieprz ziołowy
woda
bułka tarta
Przygotowanie:
Kaszę jęczmienną gotujemy (na pół szklanki kaszy dajemy szklankę wody, troszkę soli i gotujemy nie mieszając ani razu! - jak zamieszamy raz to wszystko popsujemy i będzie trza mieszać cały czas).
Marchewki obieramy, kroimy i gotujemy, tak, żeby je nawet troszkę rozgotować. Jak już będą miękkie to je rozdrabniamy widelcem (nie koniecznie na super-ciapkę, wystarczy trochę-ciapka :D), dodajemy do nich kaszę, mąkę kukurydzianą (tyle aby się kleiły) i trochę oliwy/oleju. Następnie dajemy przyprawy (nie trzeba dużo bo kotlety mają fajny naturalny, słodkawy posmak) i mieszamy. Formułujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni z odrobiną oleju.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz