niedziela, 11 września 2011

Pizza


Składniki:

ciasto:  (na 2 małe pizze)
1/3 kostki drożdży (ok. 35 g)
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1/2 kubka ciepłej wody
ok. 3 kubków (0,5 kg) mąki
1/2 kubka oleju


sos:
jeden mały koncentrat pomidorowy
duża łyżka oliwy z oliwek
dwa wyciśnięte ząbki czosnku
szczytpa ziół prowansalskich


na pizzę ulubione składniki:
4 pieczarki
cebula
oliwki
żółta papryka
pomidor
1/3 puszki fasolki


Przygotowanie:

Do dużej miski rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier, sól, wlewamy wodę i mieszamy, aby drożdże się rozpuściły. Woda powinna być bardzo ciepła, ale nie gorąca, bo inaczej drożdże nie wyrosną. Dodajemy kilka łyżek mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 min. 
Do miski z zaczynem wsypujemy szklankę mąki, wlewamy olej i mieszamy łyżką na jednolitą masę. Stopniowo dosypujemy resztę mąki, aż powstanie ciasto dobre do wyrabiania. Powinno być miękkie i odchodzić od ręki. Dłonie smarujemy lekko olejem, żeby ciasto się nie przyklejało i wyrabiamy przez 2 minutki. Następnie ciasto wrzucamy z powrotem do miski, przykrywamy i odstawiamy na ok. 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na koniec formujemy dwie małe pizze (lub jedną dużą, jak kto woli).

Koncentrat mieszamy z oliwą i przyprawami, smarujemy nim ciasto. Następnie układamy w dowolnej kolejności ulubione składniki i wstawiamy do pieca na ok 25  minut w temperaturze 200 stopni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz