piątek, 2 września 2011

TORTILLA Z CUKINIĄ I PAPRYKĄ





Składniki:

na ciasto:

100 g mąki kukurydzianej
125 ml wody
sól 

na farsz:

cukinia
żółta papryka
cebula
4 małe ząbki czosnku
gotowa przyprawa włoska

na sos:

2 duże łyżki ketchupu
1 duża łyżka musztardy
2 duże łyżki śmietany orkiszowowej (może być jogurt sojowy)


Przygotowanie:

Z mąki, soli i wody zagniatamy ciasto, dzielimy je na 4 porcje.
Z każdej porcji robimy kulkę, którą rozwałkowujemy. Tortille smażymy na teflonowej patelni bez tłuszczu.

Pokrojoną cebulę i czosnek smażymy na odrobinie oliwy ze szczyptą soli. Dadajemy paprykę pokrojoną  w paski, a na koniec dorzucamy cukinię. Całość dusimy na małym ogniu i doprawiamy przyprawą włoską.

Gotowy placek smarujemy sosem i nakładamy farsz. Zawijamy, polewamy resztą sosu i gotowe:) 

*Przepis na 4 tortille.



2 komentarze:

  1. Świetny blog. Jestem zachwycona. Mój blog jest jarski, można mnie osądzać ale wiem, że kilka kroków jeszcze mi brakuje to weganizmu. Powoli wchodzę na dobrą drogę...
    Jeśli nie masz/macie nic przeciwko podeślę jakiś typowo wegański przepis. Jednak w Łodzi można dobrze zjeść:).
    Pozdrawiam i powodzenia w prowadzeniu bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za ciepłe słowa:) Nie osądzamy, a zachęcamy do dołączenia do nas:) Na przepis czekamy z niecierpliwością:)

    OdpowiedzUsuń