Składniki:
na ciasto:
100 g mąki kukurydzianej
125 ml wody
sól
sól
na farsz:
cukinia
żółta papryka
cebula
4 małe ząbki czosnku
gotowa przyprawa włoska
na sos:
2 duże łyżki ketchupu
1 duża łyżka musztardy
2 duże łyżki śmietany orkiszowowej (może być jogurt sojowy)
Przygotowanie:
Z mąki, soli i wody zagniatamy ciasto, dzielimy je na 4 porcje.
Z każdej porcji robimy kulkę, którą rozwałkowujemy. Tortille smażymy na teflonowej patelni bez tłuszczu.
Pokrojoną cebulę i czosnek smażymy na odrobinie oliwy ze szczyptą soli. Dadajemy paprykę pokrojoną w paski, a na koniec dorzucamy cukinię. Całość dusimy na małym ogniu i doprawiamy przyprawą włoską.
Gotowy placek smarujemy sosem i nakładamy farsz. Zawijamy, polewamy resztą sosu i gotowe:)
*Przepis na 4 tortille.
Świetny blog. Jestem zachwycona. Mój blog jest jarski, można mnie osądzać ale wiem, że kilka kroków jeszcze mi brakuje to weganizmu. Powoli wchodzę na dobrą drogę...
OdpowiedzUsuńJeśli nie masz/macie nic przeciwko podeślę jakiś typowo wegański przepis. Jednak w Łodzi można dobrze zjeść:).
Pozdrawiam i powodzenia w prowadzeniu bloga.
Dzięki za ciepłe słowa:) Nie osądzamy, a zachęcamy do dołączenia do nas:) Na przepis czekamy z niecierpliwością:)
OdpowiedzUsuń