Składniki na ok 5 gołąbków:
5,6 dużych liści kapusty
farsz:
torebka ryżu
marchewka
pietrzuszka
þół selera
pół kg pieczarek
cebula
sól
pieprz
dwa ząbki czosnku
majeranek
bazylia
sos:
woda
dwie łyżki oliwy z oliwek
mały koncentrat pomidorowy
mąka
Przygotowanie:
Gotujemy ryż. Warzywa ścieramy na tarce (także pieczarki) i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Dodajemy przyprawy i wcześniej ugotowany ryż. Zawijamy farsz w liście kapusty (w tak zwaną kopertę), możemy związać gołąbki nitką, żeby się nie rozleciały.
Do garnka wlewam dwie łyżki oliwy , układamy gołąbki i zalewamy wrzątkiem. Na wierzch wykładamy koncentrat. Gotujemy do miękkości.
Po ugotowaniu wyjmujemy gołąbki a sos zaprawiamy mąką(rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody), doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!
Po ugotowaniu wyjmujemy gołąbki a sos zaprawiamy mąką(rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody), doprawiamy solą i pieprzem.
Nie jadłam ich od czasu kiedy przestałam jeść mięso, skręca mnie jak o nich pomyślę:). Niech no tylko znajdę chwilę,a zrobię! Piękne!
OdpowiedzUsuńPycha są i łatwe w przygotowaniu:)
OdpowiedzUsuń