czwartek, 22 września 2011

Rolada pieczarkowa





Składniki:

jedno ciasto francuskie (standardowo kupione w Biedronce)

ok pół kilograma pieczarek
jedna duża marchewka
2 cebule

sól
pieprz
4 ząbki czosnku
duża łyżka sosu sojowego

Przygotowanie:

Na małej ilości oliwy podsmażamy posiekaną cebulę i startą marchewkę. Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce i dodajemy do wcześniej podsmażonych warzyw. Dusimy dodając przyprawy do czasu odparowania wody. Farsz odstawiamy do wystygnięcia.
Wystudzony farsz nakładamy na środku ciasta francuskiego, które następnie zawijamy do środka.
Brzegi lekko ugniatamy widelcem, a na wierzchu robimy kilka skośnych nacięć.
Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok 20 minut.

1 komentarz:

  1. Ściągnęłam pomysł na roladkę i właśnie piecze się też z ciasta fr ale ze szpinakiem, czochem i groszkiem:).

    OdpowiedzUsuń