Składniki:
2 szklanki mąki
½ szklanki cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki oleju
1 szklanka mleka orkiszowego (lub mleka sojowego, napoju sojowego z Biedronki)
sok z cytryny
polewa:
śmietana orkiszowa (http://www.evergreen.pl/smietana-orkiszowa-gotowania-pieczenia-p-1241.html) i gorzka czekolada
Przygotowanie:
Mieszamy oddzielnie suche składniki i mokre. Dodajemy mokre do suchych intensywnie mieszając. Do masy wyciskamy sok z cytryny, przelewamy do wysmarowanej olejem małej keksówki i wstawiamy do piekarnika na 40 minut w temperaturze 200 stopni.
W rondelku rozpuszczamy gorzką czekoladę, dolewając kilka łyżek śmietanki orkiszowej (albo samą czekoladę).
Ciasto polewamy polewą i dekorujemy cytrynką.
Smacznego!
* Ciasto ma tylko delikatny aromat cytrynowy, nie martwcie się, że wyjdzie kwaśne:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz