wtorek, 30 sierpnia 2011

CIASTO CYTRYNOWE Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ





Składniki:

2 szklanki mąki
½ szklanki cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki oleju
1 szklanka mleka orkiszowego (lub mleka sojowego, napoju sojowego z Biedronki)
sok z cytryny

polewa:

Przygotowanie:

Mieszamy oddzielnie suche składniki i mokre. Dodajemy mokre do suchych intensywnie mieszając. Do masy wyciskamy sok z cytryny, przelewamy do wysmarowanej olejem małej keksówki i wstawiamy do piekarnika na 40 minut w temperaturze 200 stopni.

W rondelku rozpuszczamy gorzką czekoladę, dolewając kilka łyżek śmietanki orkiszowej (albo samą czekoladę).
Ciasto polewamy polewą i dekorujemy cytrynką.
Smacznego!

* Ciasto ma tylko delikatny aromat cytrynowy, nie martwcie się, że wyjdzie kwaśne:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz