wtorek, 30 sierpnia 2011
Ciasto marchewkowe
Składniki:
4 marchewki
szklanka cukru
1/2 kg mąki
3/4 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
kandyzowana skórka pomarańczowa
bakalie (kto co lubi, świetnie pasują orzechy włoskie + rodzynki)
przyprawy: trochę startego imbiru i gałkai muszkatołowej
Przygotowanie:
Marchewki dobrze umyć (lub obrać) i zetrzeć na drobnych oczkach. (jeśli ktoś ma wyciskarkę, wtedy zmieszać sok z przetarta marchewką - tak jest dużo szybciej). W drugim pojemniku wymieszać cukier z olejem, dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Do masy dodajemy marchewkę - dokładnie mieszamy. Na końcu dodać bakalie i przyprawy, Jeśli ciasto byłoby zbyt gęste - można dodać trochę wody lub mleka sojowego. Przełożyć ciasto do natłuszczonej formy i piec około godziny w temperaturze 150 stopni.
Smacznego!:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz