Składniki:
pół kilograma ziemniaków
ok 1/3 opakowania granulatu sojowego
cukinia
cebula
czosnek
rozmaryn
olej/oliwa
sól, pieprz do smaku
mąka
kilka łyżek mleka sojowego
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki, ale nie do kompletnej miękkości. w tym czasie posiekaną cebulę podsmażyć z czosnkiem,a gdy się zeszkli dodać pokrojoną na półplastry cukinię i trochę wody. Doprawić solą i pieprzem i dusić kilka minut. Kiedy cukinia puści wodę dodajemy na patelnię granulat.
Na drugiej patelni robimy sos beszamelowy. Nalewamy na patelnię mleko i kiedy się podgrzeje powoli dodajemy mąkę, ale tak, żeby nie powstały grudki, a sos nie był za gęsty. Do smaku doprawiamy gałką i solą.
Ugotowane ziemniaki lekko przestudzić i pokroić na grubsze plastry.
Blachę delikatnie smarujemy olejem i układamy warstwami: ziemniaki, farsz, ziemniaki, beszamel, posypać rozmarynem, ziemniaki, farsz, beszamel, rozmaryn, itd. Zakończyć powinniśmy na warstwie beszamelu z rozmarynem ;)
Zapiekankę pieczemy w 200 stopniach do czasu kiedy ziemniaki będą w pełni miękkie, a beszamel zapieczony.
Zapiekanka bardzo mi smakowała :) Wprowadziłam małe zmiany, np teksturat sojowy zamiast granulatu.
OdpowiedzUsuńCałkiem możliwe, że jeszcze kiedyś zagości na moim stole! Pozdrawiam :)